Onbeperkt Ontdekken

Het raadsel van de chirurg

Een vader en zijn zoon zijn op weg van de voetbaltraining naar huis. Onderweg rijden ze een tunnel in en uit het niets komt een tegenligger op ze af die op de verkeerde weghelft rijdt. Er volgt een frontale botsing. De vader is helaas op slag dood. De zoon wordt met gillende sirene naar het ziekenhuis gebracht, waar een team van chirurgen in gereedheid wordt gebracht om een levensreddende operatie uit te voeren.

De chirurg die de operatie zal uitvoeren werpt bij het binnenrijden van de patiënt een blik op het gezicht van de jongen en zegt ontzet: “Ik kan de operatie niet uitvoeren, deze jongen is mijn zoon.”

Weet jij hoe het zit..?
Gun jezelf vooral even tijd om erover na te denken!


Bekijk het goede antwoord

+

De chirurg is zijn moeder.

Lees de toelichting

+

Onbewuste vooroordelen

Veel mensen hebben moeite om dit raadsel op te lossen. Maar 15 procent komt op het goede antwoord. Dit heeft te maken met de vaak onbewuste verwachtingen die wij hebben over het gedrag en de rollen van mannen en vrouwen. Zo associëren we zorg voor het gezin sterker met vrouwen en carrière meer met mannen.

Blijkbaar zitten we onbewust opgescheept met het idee dat vrouwen thuis voor de kinderen zorgen en chirurgen man zijn. Het zijn onbewuste vooroordelen, oftewel unconscious bias. Geeft niks, zolang we maar weten dat een chirurg ook een vrouw kan zijn en mannen thuis voor kinderen zorgen, dan kunnen aannames langzaam veranderen. Tot die tijd moeten we bewust blijven nadenken over onze onbewuste stereotyperingen.


Wat kan je hier zelf mee? 2 Tips om dingen anders te leren bekijken:

  • Stuit je op een probleem of onverwachte situatie, of moet je een creatieve oplossing bedenken, overzie de situatie dan nog een keer. En zo nodig nog een keer. Die rust maakt dat je ziet wat er goed is, of wat je anders aan zou moeten pakken.
  • Kan je een nieuw perspectief ontdekken door anders te kijken? Wat beperkt je in het overzien van deze situatie?

Meer Onbeperkt Ontdekken

Zouden je collega’s het antwoord op dit raadsel goed hebben? Daag ze uit en attendeer ze op de inschrijfmogelijkheid voor deze Workout Onbeperkt Denken. Zo kunnen zij zichzelf ook trainen in onbeperkt denken en doen. Deel de Workout aanmeldpagina met ze!

Ben jij ook een Onbeperkte Denker?