Veelgestelde vragen

De COVID-19-pandemie heeft grote gevolgen. Ook voor Onbeperkte Denkers, met of zonder arbeidsbeperking. Daarom vind je hieronder vragen, tips en ervaringen. Mis jij iets of heb je zelf een toevoeging? Laat het ons weten! Mail margreet@onbeperktedenkers.nl en je vindt jouw inbreng de volgende dag op deze pagina terug!

2 Tips vooraf:

Overheidsbrede toolbox Corona en Banenafspraak:

Bekijk hier de toolbox Corona en Banenafspraak. En lees de publicatie met rijksbrede richtlijnen met betrekking tot Corona en de Banenafspraak, speciaal bedoeld voor leidinggevenden. Deze is ook beschikbaar bij de eigen HR-adviseur.

Vragen en antwoorden bij de vakbonden:

Voor veel vragen en antwoorden kun je ook terecht op de websites van de vakbonden, bijvoorbeeld van de FNV en CNV.

Veelgestelde vragen | Onbeperkte denkers

Waar kan ik terecht met problemen of ideeën voor toegankelijkheid?

“Ook in het nieuwe normaal moeten mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen”

Nu iedereen zich voorbereidt op het zogenoemde nieuwe normaal met de anderhalve meter afstand regel, ervaren veel mensen met een beperking problemen met de toegankelijkheid. Het kan gaan om fysieke toegankelijkheid, maar ook om digitale toegankelijkheid. Sinds kort kunnen mensen problemen die zij op deze gebieden ervaren, melden bij een speciaal meldpunt van het College van de Rechten van de Mens. Zij kunnen daar ook terecht als zij ideeën hebben over hoe het beter kan met de toegankelijkheid. Mensen met een beperking moeten namelijk ook in het nieuwe normaal volwaardig en op voet van gelijkheid met anderen mee kunnen doen in de samenleving, inclusief het werk. Meer over het Meldpunt Goed Toegankelijk lees je op de Website van het College: https://mensenrechten.nl/nl/goedtoegankelijk
Het College voor de Rechten van de Mens is ook monitoringsinstantie van het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.
Auteur: Jenny van Hoof, Juridisch medewerker, lid Wob-team ministerie OCW

Wat kan ik doen om mijn collega’s met een arbeidsbeperking te (onder)steunen in deze onzekere tijd?

Informeer bij je collega’s waar je hen bij kunt helpen. Dat kan variëren van elkaar een paar keer per week bellen voor wat sociaal contact tot het maken van afspraken over wederzijdse verwachtingen.

Sommige mensen vinden het heerlijk om zelf hun arbeidstijd in te delen, anderen vinden het juist fijn als dit van tevoren wordt vastgelegd. Met elkaar in gesprek blijven, is het credo!

Hoe kan ik vanuit mijn thuiswerksituatie toch bijdragen aan de beweging van Onbeperkte Denkers?

Fijn dat je wilt blijven helpen 😊 Enkele suggesties om op afstand 😉 inclusiviteit te bevorderen:

  1. Stuur een mail of app naar je collega’s waarin je hen attendeert op de Onbeperkte Denkers:
    “Deze tijd vraagt om onbeperkt denken! Meld je aan bij Onbeperkte Denkers en denk mee hoe we bij het Rijk meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kunnen helpen en houden. Nu is er tijd om te (be)denken, na de crisis weer tijd om te doen! Rijksoverheid.onbeperktedenkers.nl
  2. Deel jouw ideeën nu met ons! Stuur een mail naar margreet@onbeperktedenkers.nl en we bellen je voor een kort telefonisch interview om jouw ideeën, ervaringen en tips te horen.
  3. Meld je aan voor de ‘Onbeperkte Denktelefoon’: heb je behoefte aan wat persoonlijk contact en/of steek jij graag iemand een hart onder de riem? Geef je op om met iemand te bellen

Ik heb autisme en kan niet goed omgaan met deze nieuwe situatie, wat nu?

Het team van de Autismeacademie is beschikbaar voor online coachingsvragen rond #overprikkeling #stress #autisme #adhd. Via WhatsApp op nummer 0622670970, en ook via persoonlijke berichten die je stuurt via Facebook en LinkedIn. Er staat een team voor je paraat en je kan indien gewenst gekoppeld worden aan een buddy. Kijk ook op autismeacademie.nl

Hoe combineer ik werk en zorg voor de kinderen die nu thuis zijn?

Als je een partner hebt: Maak afspraken over wie wanneer werkt en wie wanneer de kinderen opvangt. Bijvoorbeeld: de een werkt in de ochtend, de ander in de middag of vice versa.

Geen partner? Kijk of er overdag mogelijkheden zijn om te werken als de kinderen met iets anders bezig zijn. Plan bijvoorbeeld vaste tijden waarop zij een film gaan kijken of een spel doen waar jij niet bij nodig bent. Of pak na de bedtijd van de kinderen nog een paar werkuurtjes mee.

Let echter wel goed op je balans en belastbaarheid: het is niet de bedoeling dat je dag en nacht in touw bent. Ontspanning en tijd voor jezelf is ook / zeker nu heel belangrijk!

Hoe zorg ik dat mensen mij niet bellen terwijl ik met de kinderen of iets anders bezig ben?

  • Zet in je afwezigheidsassistent op welke dagen en tijdens welke uren je (telefonisch) bereikbaar bent.
  • Zet je afwezigheidsassistent aan als je niet bereikbaar bent en niet gestoord wil worden.

Ik werk nooit thuis, hoe zorg ik dat ik een ritme vind?

Breng ook thuis structuur in je dag. Vind het ritme dat past bij jouw situatie en bij wat voor jou goed werkt. Let op dat je genoeg pauzes neemt. Het is belangrijk om te blijven bewegen en niet alleen naar de wc of het koffiezetapparaat. Ga er minstens 1 x op een dag op uit, een wandeling maken (nu dat nog kan en mag), even je gedachten verzetten en frisse lucht happen.

Maak een werkschema, waarin je voor jezelf vastlegt hoe laat je start met werken, wanneer je je eerste kleine pauze neemt, wanneer je lunchpauze neemt, wanneer je een wandeling maakt en wanneer je stopt. Probeer je daar aan te houden. Bevalt het niet, pas het dan aan voor de volgende dag, totdat je een schema hebt gevonden dat bij jou en je situatie past.

Ben jij ook een Onbeperkte Denker?