Jenny Laval werkt al drie jaar als juridisch medewerker bij OCW en sinds kort ook twee dagen per week als adviseur Wet Banenafspraak bij P&O. Ze is blind en afhankelijk van software om haar werk goed uit te kunnen voeren. Jenny startte met de opleiding Rechten aan de Open Universiteit (WO) en doorliep de halve bachelor met goede resultaten. Vanwege een structuurverandering  aan de opleiding was de toegankelijkheid voor haar niet gewaarborgd en daardoor was zij genoodzaakt de opleiding HBO-rechten te gaan volgen. Jenny wil namelijk een diploma behalen in haar vakgebied en zoekt altijd naar mogelijkheden om zich te blijven ontwikkelen. Dorothé Albers is Jenny’s leidinggevende.

Momenteel werkt Jenny vanuit huis en is goed functionerende software nog belangrijker voor haar. Op sommige dagen hapert de software en dat frustreert Jenny. “Mijn werk voor Dorothé kan ik dan bijvoorbeeld niet doen en dat vind ik ontzettend vervelend. Mede door deze problematiek ben ik op eigen initiatief en in samenspraak met Dorothé, twee dagen per week bij P&O gaan werken zodat ik me kan blijven ontwikkelen.”

Dorothé Albers werkt al vier jaar als afdelingshoofd ACW bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken bij OCW. Ze kwam in contact met Jenny omdat deze op een lijst ‘medewerkers met een arbeidsbeperking’ stond. “Ik koos Jenny op basis van haar CV en achtergrond en tijdens de sollicitatieprocedure bleek dat een goede keus te zijn geweest. Jenny paste het best bij wat we zochten.”

Dorothé stelt dat het wel ‘even zoeken’ was. “Wat kan wel en wat kan niet? Haar komst met geleidehond is directie breed besproken en het is soepel verlopen. We doen onze uiterste best om de werkomgeving voor Jenny te optimaliseren. Niet alleen qua software, maar bijvoorbeeld ook voor een ruimere plek omdat zij haar geleidehond altijd bij zich heeft. We wisten niets van geleidehonden, dus kwam er iemand van de KNGF ons daar wat meer over vertellen. De hond is inmiddels de mascotte van de afdeling.”

Blij met elkaar

De samenwerking met Dorothé verloopt prima, vertelt Jenny. “Ze denkt altijd mee, kan zich heel goed inleven en toont een enorme betrokkenheid. Ze verzint oplossingen met mij in het achterhoofd zodat ik me kan blijven ontwikkelen. Daarnaast helpt ze me bij mijn opleiding. Daar moet ik ‘producten’ voor maken en Dorothé denkt daar voortvarend in mee zodat deze ook echt gemaakt worden.” Ook Dorothé is blij met de samenwerking. “Het is nu natuurlijk anders vanwege Corona, want we werken nu allemaal vanuit huis. Dat maakt het soms lastiger, vooral voor Jenny. Maar buiten de al genoemde softwareproblemen, gaat het goed.”

Eyeopeners

Een eyeopener was dat de software een lastig te tackelen probleem is. Dorothé dacht in eerste instantie dat het wel mee zou vallen, maar ook zij merkt nu dat het een terugkerend probleem is. Jenny: “Toen ik bij OCW begon, was het voor Dorothé ook even zoeken en haar creativiteit gebruiken om ervoor te zorgen dat ik mijn werk goed uit kon voeren.

Ik waardeer Dorothé’s betrokkenheid het meest. Ze laat zich niet uit het veld slaan en kan zich prima in mijn situatie verplaatsen. Voorbeeld: onlangs was er een online teamvergadering waar ik me voor afmeldde omdat de software niet werkte. Ik dacht…dan kan ik toch niets doen. Maar Dorothé wilde daar niets van horen en zei dat mijn gesproken bijdrage ook belangrijk was en dat ik bij het team hoor, óók als iets even niet werkt. Ze betrekt me overal bij en dat voelt heel fijn. In het begin heeft ze me ook een mentor toegewezen bij wie ik met al mijn vragen terecht kan en met wie ik kan sparren.” Dorothé waardeert het doorzettingsvermogen van Jenny het meest. “Ik doe mijn best me voor te stellen hoe het voor haar is om met haar beperking te werken. Ze is enorm leergierig, gaat altijd voor haar eigen ontwikkeling en toont daarnaast een enorme inzet. Oók bij het omgaan met de frustraties die de ICT-perikelen met zich meebrengen. Ze vroeg zelf om bij P&O gedetacheerd te worden en dat past goed bij haar. Jenny moest wennen aan het team en het team aan haar. We moeten er alert op blijven dat zij non-verbale signalen niet opvangt. Ik heb grote bewondering voor haar.”

Tips en aanbevelingen

Jenny vindt bewustwording heel belangrijk. Dat én denken in oplossingen zoals Dorothé doet. “Eigenlijk zou iedereen een leidinggevende als Dorothé naast zich moeten hebben. Vooral de medewerkers met een beperking voor wie het nodig is om in bijzondere omstandigheden op situaties in te spelen door out of the box te denken.” Dorothé geeft als tip: stap er ‘open’ in. Kijk naar de mogelijkheden en ga het gesprek aan. Blijf dat ook vooral doen, praten met elkaar.”