Sanne en Stefan, LEAGUE EZK LNV

Sanne Ooms MSc, beleidsmedewerker Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en dr. Stefan J.S. Verhaegh, adviseur Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), beiden kernteamlid van de League of Extraordinary People Rijk.

‘Als je langs de kant staat en je kan niet meedoen of je krijgt het gevoel dat je niet mee mag doen…
Ja, dat is … dat is gewoon heel zwaar. Soms leggen andere mensen, die met alle goede bedoelingen voor jou gaan denken, jou ook beperkingen op en als je daar niet tegen ingaat of tegen vecht, maar juist accepteert, dan beperk je jezelf nog verder dan dat je aandoening dat al doet.

Wat er vervolgens wel gebeurde, is dat ik daardoor mezelf wel als beperkt ging zien. Als iemand letterlijk met een beperking, maar die niet alleen een beperking had, maar ook als persoon, als mens beperkt was. Ik heb me… wel, niet alleen… alleen gevoeld, maar ook echt eenzaam. In die zin is werk ook gewoon een heel belangrijke manier om je onderdeel te voelen ergens van en ook het gevoel te hebben van dat je samen met iets bezig bent.

Je hoeft je niet te schamen als je een bijzonderheid bent. Het kan ook juist een, een enorm voordeel opleveren of een kracht zijn en juist door dat wel gewoon open te benoemen op je werk en er het gesprek over aan te gaan, denk ik dat het uiteindelijk wel beter is. Maar goed…dat vergt ook wel moed. Ik heb zelf die stap pas kunnen zetten nadat ik andere inspirerende voorbeelden had, van mensen die er gewoon heel luchtig en open over waren.

En dat had ik wel nodig om me veilig te voelen en genoeg zelfvertrouwen te ontwikkelen om dat zelf ook te doen. Ik heb nu meer contact met andere mensen die ook een arbeidsbijzonderheid hebben en kan daardoor nog beter mijzelf accepteren.

Dat komt door The League of Extraordinary People. De League is een club van bijzondere mensen met een arbeidsbijzonderheid, want de term beperking vinden wij te beperkend en wij zetten ons in voor de emancipatie van rijksambtenaren met een arbeidsbijzonderheid. Het kan niet zo zijn dat mensen vóór ons gaan emanciperen, dat moeten we toch echt zelf doen. En dat is ook de slogan van de LEAGUE: ‘Met ons en door ons’ in plaats van ‘Over ons’.

En toen ik bij die LEAGUE terechtkwam, toen… voelde ik me opeens als een soort vis in het water dat ik ook gewoon kon zijn wie ik ben, met alles wat daarbij hoort. En… en toen ik dat gevoel eenmaal had, toen kreeg ik ook een soort rust die ik ook weer mee kon nemen naar mijn werk om daar ook vervolgens écht… me… onderdeel van de groep van de roedel, of team te voelen.

En uiteindelijk is het bij mij gelukkig wel goed gekomen, maar nog steeds, zitten er gewoon heel veel mensen aan de kant, die gewoon prima mee zouden kunnen doen.”

Kijkduur: 7,5 minuut (ondertiteling kun je bij instellingen aanzetten [cc] )

Ben jij ook een Onbeperkte Denker?