ODE aan Marjolein Vreeman

Marjolein Vreeman, werkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is verantwoordelijk voor het verbeteren van het monumentenregister. Zij ontving de ODE, de Onbeperkte Denkers Erkenning, omdat zij naast een groot ambassadeur, ook een onmisbare steunpilaar is voor de LEAGUE Rijk en LEAGUE OCW.

Ivan Henczyk, beleidsmedewerker bij de directie MBO van het ministerie van OCW en voorzitter van LEAGUE Rijk, nomineerde Marjolein. “Marjolein zet zich als bestuurslid al vanaf het begin in voor de League Rijk en League OCW. Als secretaris is zij de stabiele en betrouwbare basis van het team. Daarnaast biedt zij een luisterend en begripvol oor aan alle vragen die ze voor de LEAGUE binnenkrijgt. Zonder haar zouden we nooit zo ver gekomen zijn.”

Basten Quaedvlieg, voormalig voorzitter van de LEAGUE Rijk, vult Ivan graag aan: “‘In Duitsland hebben ze Angela Merkel, bij de League hebben we Marjolein Vreeman: een toonbeeld van kalmte, overzicht en intelligentie. Marjolein is een echte powervrouw die in het op de kaart zetten van de League van onmisbare waarde is. Met haar organisatorische en communicatieve vaardigheden weet ze nieuwe partijen te interesseren voor de League en via LinkedIn de aandacht op een positieve en constructieve manier te vestigen op de League. Bij een meningsverschil weet ze partijen bij elkaar te brengen en mij als voorzitter bij de les te houden. Zonder Marjolein was de League nooit uitgegroeid tot het rijksbrede netwerk dat het nu is. Het krijgen van de ODE is dan ook zeer terecht!”

Marjolein werd thuis verrast met de ODE door Ivan en Peter van Embden, ook lid van het kernteam van LEAGUE Rijk. Peter legde de uitreiking vast in een mooi filmpje (zie onderaan de pagina).

Marjolein: “Wat een verrassing! Voor mij voelt het heel vanzelfsprekend om mij in te zetten voor diversiteit en inclusie. Omdat ik vind dat iedereen de kans verdient om te werken en zich te ontwikkelen. Als je een arbeidsbijzonderheid hebt, kan het zijn dat je energie gedurende je leven voor een groot deel daaraan op gegaan is. Dat kan voor een achterstand zorgen in je loopbaan. Ik vind het belangrijk dat collega’s met een arbeidsbijzonderheid elkaar ondersteunen om hiermee om te gaan op de werkvloer. Om ze te laten zien wat mogelijk is, en hoe je zaken kan aanpakken (bijvoorbeeld een gesprek over uitbreiding van je taken, of hoe jij het hybride werken voor jezelf wilt inrichten). Ik wil dat collega’s met een arbeidsbijzonderheid weten dat ze niet alleen staan in uitdagingen die ze in hun loopbaan tegen komen. En door elkaar te steunen, geef je minder snel op en kom je uiteindelijk verder.”

De LEAGUE OF EXTRAORDINARY PEOPLE

‘Het netwerk heeft mij veel persoonlijke groei opgeleverd. De League is een plek waar je kan experimenteren met taken die (nog) niet in je reguliere takenpakket te vinden zijn. Je kan taken oppakken die aansluiten bij jouw interesse of ontwikkelingsvraag. Voor sommigen houdt dat bijvoorbeeld het bijwonen van vergaderingen in. Anderen schrijven mee aan (beleids)stukken of oefenen met het voeren van gesprekken met managers, directeuren of ondernemingsraden. Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, kan je eerst oefenen met voor de doelgroep op te komen. Dit helpt ook jezelf indirect en later direct, wanneer je het aandurft om je eigen wensen en behoeften te verwoorden.”

Tips voor anderen

“Als je nieuw start in een functie en het is bekend dat je een bijzonderheid hebt, bijvoorbeeld doordat je in het doelgroepregister staat, dan wordt er soms van je verwacht dat je vooraf aan kan geven wat jij nodig hebt om te slagen. In het begin ontvang je veel aandacht en begeleiding, maar soms kan dat na 4-6 maanden afnemen of ophouden. Ik weet bijvoorbeeld van mijzelf dat ik een periode van 4-6 maanden op zichzelf al nodig heb om ergens te wennen en aan te voelen hoe de organisatie of het team werkt. Daarna kan ik pas beter aangeven wat ik nodig heb, en dat kan juist het moment zijn dat de aandacht voor wat jij nodig hebt, al aan het wegebben is. Geldt dit ook voor jou, geef dat dan aan bij een nieuwe organisatie, in een nieuwe functie of bij nieuwe taken. Het is niet altijd realistisch om vooraf al precies te kunnen vertellen wat je nodig hebt. Goed verwachtingsmanagement op dit vlak vind ik echt van belang.”

Meer weten over de LEAGUE en de doelstellingen van de LEAGUE? Lees hier


Ben jij ook een Onbeperkte Denker?