Monique Arnolds

“Een prokkelstage biedt een kijkje binnen bij een bedrijf of organisatie”

Monique Arnolds is Programmamanager Implementatie Crisis- en herstelwet bij BZK. Zij organiseert al enkele jaren een Prokkelstage.

“Een Prokkelstage is een stage van één dag en voornamelijk bedoeld voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Dit jaar was de nationale Prokkelstagedag op 6 juni. Elk bedrijf en iedere organisatie kan een Prokkelstage organiseren. De bedoeling ervan is om de mensen een kijkje in het bedrijf of organisatie te geven. De bedrijven/organisaties kunnen dan ervaren of een baan voor iemand met een verstandelijke beperking mogelijk zou zijn. Bij ons deden de ‘stagiaires’ kleine klusjes zoals de post rondbrengen, koffie en hapjes serveren.” Inmiddels werken er twee mensen bij het departement die relatief gezien gemakkelijke werkzaamheden uitvoeren zoals het schoonmaken van toetsenborden.”

De Prokkelstage is een laagdrempelige manier voor organisaties en bedrijven en mensen met een beperking om kennis met elkaar te maken. “De reacties hier zijn altijd heel enthousiast; ‘wat geweldig om hier te zijn en alles te zien’, is de meest gehoorde.”De Prokkelstage kan worden ingezet als arbeidsmarkt oriëntatie of voorbereiding van stage en/of werk, maar ook om iemands wens te vervullen. “Een thematische Prokkelstage over één onderwerp is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij Verkeer en Vervoer. Het kan ingericht worden zoals de organisatie dat zelf wil.”