Mihill Luli

“Vergeet de ‘kleine’ dingen niet, juist die zijn essentieel”

Mihill Luli werkt als Business Development Coach bij RVO. Het enorme cultuurverschil was 24 jaar geleden zijn enige beperking. “Ik ben geboren en getogen in Kosovo, maar ben herboren in Nederland. Ik kende de taal niet, kende niemand. Maar ik had de sterke wil om mee te doen, mee te tellen als mens, een baan te vinden, de taal te leren en mensen te leren kennen.” Door zijn enorme wilskracht is dat allemaal prima gelukt.

“Ik ben fan van diversiteit en mijn collega in rolstoel en ik spreken daar vaak over. Iedereen kan een toegevoegde waarde hebben, arbeidsbeperking of niet. Een team zou nooit eenzijdig moeten zijn, mensen met een arbeidsbeperking kunnen juist denkkracht toevoegen. Inclusiviteit is diversiteit in de volle breedte. Etnische afkomst, lichamelijke beperkingen…het zou allemaal niet uit moeten maken. Als je de baan aankunt, moet je die ook krijgen.”

Omdat Mihill veel met zijn collega’s optrekt, heeft hij wel wat tips. “Sta ervoor open. De participatiewet helpt, maar geef deze meer vorm en body. En ook heel belangrijk; maak ruimtes logistiek toegankelijk voor medewerkers met een lichamelijke beperking. We zijn vaak samen aan het werk en het is ongelooflijk hoe slecht dat soms geregeld is. Zelfs zoiets vanzelfsprekends als een toegankelijk toilet. Vergeet de ‘kleine’ dingen niet, juist die zijn essentieel.”