Cynthia van der Winden & Cees Henk Oostinga

“Iedereen is gelijk in het anders zijn”

Cynthia van der Winden werkt bij Rijkswaterstaat als adviseur waterkeringen. Haar afdelingshoofd is Cees Henk Oostinga. Cynthia heeft een ‘lastige’ motoriek, zoals ze het zelf zegt. ‘Die motoriek is een detail’, vertelt Cees Henk, ‘want met haar positieve instelling en doorzettingsvermogen is ze van grote meerwaarde voor de afdeling’.

Cynthia geeft nooit op. Dat heeft ze in haar opvoeding meegekregen. ‘Ga het zelf maar proberen, als je valt, dan zien we wel weer verder’. En vallen deed ze, met weer opstaan. Als kind had ze altijd blauwe benen omdat ze, net als de andere kinderen, op de speeltoestellen wilde. Haar overtuiging was: ‘Als iedereen het kan, kan ik het ook’. Aan die overtuiging is niets veranderd. Door haar handicap is ze heel oplossingsgericht, een kwaliteit die ze meeneemt in haar werk.

Onderschatting

Vier jaar geleden begon Cynthia op basis van een tijdelijke aanstelling. In eerste instantie zorgde dit voor onzekerheid over de toekomst. Zou ze na twee jaar weer zonder werk zitten? Ze had het gevoel dat ze steeds moest bewijzen dat haar beperking geen belemmering was om haar werk goed te doen. ‘Je staat vaak al met 10-0 achter, omdat mensen de lichamelijke beperking ook nogal eens verwarren met een verstandelijke’, vertelt Cynthia. En dat terwijl ze een vwo- en een hbo-diploma op zak heeft. Overigens heeft ze die verwarring bij RWS nooit ervaren. Maar in in het dagelijks leven gebeurt dit vaak nog wel. Ze vertelt smakelijk over een man die haar op straat aansprak alsof ze een klein kind was met ‘wat heb jij een mooie fiets, wat knap dat je daar op kunt rijden’. Cynthia rijdt op een driewieler met trapondersteuning. Deze man keek raar op toen ze over haar werk vertelde. Op haar werk voelt Cynthia zich gezien en gewaardeerd als een volwaardige collega op de afdeling.

Benut talent optimaal

Toen Cynthia op gesprek kwam bij Cees Henk was hij onder de indruk van haar vastberadenheid. Ze kwam te werken op zijn afdeling, ook al had ze er niet de opleiding voor. ‘Ik kijk vooral naar iemands mogelijkheden en minder naar belemmeringen. We hebben allemaal onze beperkingen, alleen zie je het bij de één meer dan bij de ander. Durf daar eens voorbij te kijken’, aldus Cees Henk.

‘De ene beperking is de andere niet, iedere beperking vraagt een andere begeleiding of oplossing. En iedere nieuwe collega heeft begeleiding nodig’, zegt Cees Henk. Ook vindt hij dat het met het regelwerk best meevalt. ‘Dat is voor Cynthia niet meer dan voor andere medewerkers. Bij het zoeken naar oplossingen speelt de afdeling een grote rol. Er is veel bereidwilligheid om te helpen.’

Cees Henk heeft wel wat tips voor collega’s. ‘Focus op wat iemand wel kan en niet op wat iemand niet kan, benut talent optimaal en vind een oplossing voor de dingen die minder goed gaan. Ga in gesprek en oordeel niet bij voorbaat.’ Inzetten op kansen geven en talent benutten, werkt volgens hem veel beter dan sturen op cijfers en doelstellingen. ‘Inclusie ontstaat alleen als je waardeert wat iemand bijdraagt aan de organisatiedoelen.’

Ambassadeur

Cynthia was jarenlang actief voor een belangenorganisatie voor  jongvolwassenen met een lichamelijk beperking. Nu zet ze die drive en betrokkenheid in bij Rijkswaterstaat. Zo maakt ze deel uit van het begeleidingsteam Diversiteit en Inclusie. En gaf ze onlangs als een ware ambassadeur een presentatie voor het MT. Ze startte met een filmpje van een skiër die van een berg af suist. Onder aan de helling zet de skiër de helm af. Wat blijkt? Cynthia is de skiër. Die had niemand zien aankomen.

De onzekerheid die ze had bij de start, is helemaal verdwenen. In vier jaar tijd is ze enorm gegroeid. Ze heeft veel kennis opgedaan, op allerlei vlakken. Ze vindt het geweldig dat ze voor haar ambassadeurschap alle ruimte krijgt en dat inclusie een belangrijk thema is voor Rijkswaterstaat. Cynthia is blij met de mogelijkheden en kansen die ze bij Rijkswaterstaat krijgt. “Ik hoop dat andere mensen in een vergelijkbare positie deze kans ook gegund is.’ Aan afdelingshoofden als Cees Henk zal het in ieder geval niet liggen.

Interview door: Wendy Simonse, in opdracht van Rijkswaterstaat

Bekijk ook het filmpje met Cynthia over haar werk bij de afdeling Waterkeringen

Ben jij ook een Onbeperkte Denker?